poniedziałek, 16 stycznia 2023

SERNIK PUSZYSTY


 Składniki (na dużą blachę 35cm x 25 cm):

  • 1,3 kg twarogu półtłustego zmielonego
  • 200g masła
  • 10 jajek
  • 350g cukru (dałam puszkę skondensowanego mleka słodzonego + 100g erytrolu)
  • 6 płaskich łyżeczek kaszy manny
  • budyń waniliowy (40g)
  • laska wanilii lub cukier w prawdziwą wanilią
  • szklanka śmietany kremówko 30%
Masło utrzeć. Następnie dodawać łyżka po łyżce cały twaróg miksując cały czas aż do połączenia. Osobno utrzeć z cukrem 10 żółtek na jasną, puszystą masę (ok. 10 min). Dodać do twarogu z masłem i miksować chwilę do połączenia. Dodać kaszę, budyń i ziarenka z laski wanilii. Zmiksować. Kremówkę ubić mikserem na najwyższych obrotach. Osobno ubić biała na sztywną pianę. Do masy twarogowo-żółtkowej dodać kremówkę i białka. Wymieszać delikatnie do połączenia. Wylać na blachę wyłożoną herbatnikami. Piec 60 minut w 170 stopniach. Chwilkę studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć i wystudzić. Można polać lukrem.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: Najlepszy sernik świąteczny - Kucharka w baletkach


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz