sobota, 7 stycznia 2023

QUICHE Z KIEŁBASĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

 Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki krupczatki
  • 125g masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
Nadzienie:
  • cebula
  • biała część pora
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5-6 jajek
  • kubełek śmietany (1,5 szklanki)
  • 100-200g tartego sera gruyere'a (dałam 100g gran padano)
  • 2 łyżki masła
  • ewentualnie kawałek sera pleśniowego i kilka pomidorów koktajlowych
  • sól, pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie. Włożyć śmietanę i masło. Posiekać szerokim nożem, aż składniki zaczną się łączyć, a ciasto będzie elastyczne. Następnie zagnieść ciasto ręką w kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. 

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do formy. Spód nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i wysypać grochem lub ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec 20 minut. Usunąć folię z grochem, wyjąć spód z piekarnika.

Cebulę i por pokroić, zrumienić na patelni, dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki. Pomidory pokroić w paseczki. Rozbić jajka do miseczki (odłożyć jedno białko do posmarowania kruchego spodu), dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zmiksować. Dodać tarty żółty ser, przecier pomidorowy i wymieszać. Podpieczony spód wysmarować roztrzepanym białkiem. Wyłożyć równomiernie cebulę, pora i kiełbasę oraz suszone pomidory, zalać masą śmietanowo-jajeczną. Dołożyć pokrojony w kostkę ser pleśniowy i udekorować pokrojonymi w plasterki pomidorkami koktajlowymi. Piec ok, 30 minut do zrumienienia się wierzchu.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Tarty i quiche. Nowe łączenie smaków"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz