poniedziałek, 8 sierpnia 2022

KOSTKA CZARNY LAS


 Składniki (na formę 33cmx23cm) na brownie
:

  • 180g masła
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220g drobnego cukru do wypieków (zastąpiłam erytrolem)
  • 100g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku na małym ogniu roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego masła dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, przestudzić. 

W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać lekko ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Masę czekoladową przelać do formy o wymiarach 33cm x 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu, przez ok. 25 min. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić. 

Składniki na krem waniliowy:
  • 250g serka mascarpone
  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
Wszystkie składniki, poza żelatyną, powinny być schłodzone. 
Żelatynę w proszku zalać 40ml zimnej wody. Odstawić na 10 min do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Wszystkie składniki, oprócz żelatyny, umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodać łyżkę kremu, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do całości kremu i natychmiast ubić, do połączenia. 

Frużelina wiśniowa:
  • 350g wiśni (dałam 500g lub nawet więcej) wiśni
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (4g) lub 2 listki żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej, rozpuszczona w łyżce wody
Żelatynę w proszku zalać 4 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia (nie pozwalamy jej stężeć za mocno, ma to zrobić dopiero na cieście).

Na warstwę brownie wyłożyć krem, wyrównać, schłodzić. Na krem wyłożyć gęstniejącą frużelinę, lekko wymieszać z wierzchnią warstwą kremu, schłodzić w lodówce. 

Kostka "czarny las" powinna być przechowywana w lodówce, ale wyjęta z niej 30 min przed podaniem (brownie twardnieje w lodówce, ze względu na dużą ilość czekolady i masła). 

Przepis pochodzi ze strony: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz