niedziela, 14 sierpnia 2022

CZEKOLADOWE LODY DOMOWE

 Składniki:

  • szklanka zagęszczonego, niesłodzonego mleka
  • 2 czekolady mleczne
  • 1 czekolada gorzka
  • opakowanie śmietany kremówki 36% (500ml)
  • do 3 łyżek cukru
/w podgrzanym na małym ogniu zagęszczonym mleku rozpuścić czekolady pokruszone na kawałki. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy masa ostygnie, włożyć ją do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem, dosypując cukru. Do osłodzonej śmietanki dodać masę mleczno-czekoladową i wymieszać całość łyżką. Przełożyć do pudełka lub do foremek do lodów z patyczkiem. Całość zamrażać - w foremkach powinny być gotowe już po 2-3h, w pudełku po min. 4h. Lody podawać z ulubionymi owocami.

Z tej porcji wyszło 6 lodów na patyku (po 100ml każdy) i 4 porcje w miseczkach.

Oryginalny przepis pochodzi "Gościa Niedzielnego" (nr 27, 10.07.2022 r.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz