środa, 23 lutego 2022

JOGUTROWE CIASTO CYTRYNOWE

 


Składniki na ciasto:

  • 210 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru cytrynowego
  • 120ml oleju roślinnego
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
  • 120ml pełnotłustego jogurtu greckiego
Składniki na kruszonkę:
  • 20g masła
  • 35g mąki
  • 35g cukru pudru
  • ew. skórka z jednej dużej cytryny
Lukier cytrynowy:
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić, wysypać bułką tartą.

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier cytrynowy i sól. Do misy miksera dodać olej, jajka i sok z cytryny. Ubijać krótko, aby rozbić żółtka. Dodać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać. Dodać jogurt i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników (można szpatułką lub mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach i bardzo krótko). Ciasto będzie dość gęste. 

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Posypać równomiernie kruszonką po wierzchu (kruszonka powinna wyglądać jak mokry piasek). Piec ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.kulinarna-inspiracja.pl/jogurtowe-ciasto-cytrynowe/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz