czwartek, 24 lutego 2022

CHLEB DYNIOWY

 


Składniki na zaczyn:

  • 125 ml letniej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 50g mąki
Ciasto:
  • 350g mąki chlebowej typ 650
  • 180g puree z dyni, najlepiej hokkaido
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta kozieradki, suszonych pomidorów czy inne ulubione dodatki
Z ciepłej wody, drożdży, cukru i mąki przygotować rozczyn i zostawić do wyrośnięcia.

Do misy wsypać mąkę, sól, dodać puree z dyni oraz jogurt. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać go do pozostałych składników. Wyrobić ciasto (można mikserem z hakami), w czasie wyrabiania dodać olej. Ciasto wyrabiać dotąd, aż będzie odchodzić od ścianek misy, powinno być lekko lepiące. 

Gotowe ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1h. Kiedy wyrośnie, wyjąć je  z misy na omączony blat i krótko zagnieść, żeby odgazować. Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką czy bułką tartą keksówki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Przed pieczeniem można chlebek posmarować wodą i posypać pestkami dyni. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40-45 minut. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mieciutki-i-puszysty-chleb-dyniowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz