niedziela, 25 lipca 2021

CIASTO Z JAGODAMI I MASĄ SEROWĄ

 Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej (50g zastąpiłam mąką jaglaną)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 100g schłodzonego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
Masa serowa:
  • 400g zmielonego twarogu
  • opakowanie cukru o smaku cytrynowym Delecta
  • 100g cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 250ml śmietany 30% lub 36% do ubijania, dobrze schłodzonej
  • 400g jagód
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30-60 min. 

Do miski włożyć twaróg, cukier, cukier o smaku cytrynowym oraz budyń i wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę na sztywną pianę. 

Ciasto wyjąć z lodówki. Wylepić nim spód formy oraz brzegi na wysokość ok. 2 cm. Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną i wyłożyć ją na ciasto. Posypać jagodami równomiernie po całej powierzchni i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 min lub nieco dłużej, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor, a masa serowa będzie ścięta.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody/ciasto_z_jagodami/przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz