środa, 28 lipca 2021

DROBIOWA ROLADA W SZYNCE PROSCIUTO

 


Składniki:

  • ok. 500-600g piersi z indyka
  • 2 opakowania szynki prosciuto (160g)
  • kawałek cukinii
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawa do drobiu
  • 2-3 łyżki krojonych suszonych pomidorów ze słoika 
  • ser mozarella w zalewie (1 kulka)
  • folia aluminiowa
Przygotować prostokątny kawałek folii aluminiowej o długości nieco większej niż planowana rolada. Rozłożyć na tym prostokącie plastry szynki prosciuto tak, aby lekko zachodziły na siebie. Pierś indyka pokroić jak na kotlety, rozbić płaty mięsa tłuczkiem, następnie rozłożyć je na warstwie szynki i posypać przyprawą do drobiu. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni, aby odparować wodę. Na warstwie mięsa ułożyć wzdłuż dłuższego brzegu pas z cukinii z czosnkiem, obok ułożyć pokrojoną mozarelle i pas z suszonych pomidorów. Całość zwinąć delikatnie w roladę i owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st  i piec ok. 30-40min. Ewentualnie podlać dno formy, w której piecze się rolada, wodą, żeby się nie przypalało. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz