wtorek, 14 kwietnia 2020

CHLEB GRYCZANY BEZGLUTENOWY


Składniki (na jedną długą keksówkę):

  • 500g kaszy gryczanej niepalonej
  • woda
  • łyżeczka soli
  • kilka łyżek ziaren - słonecznika, pestek z dyni, sezamu, siemienia lnianego czy innych ulubionych
Najlepiej zacząć wieczorem, tak, aby chleb upiec za 2 dni rano. Kaszę gryczaną dokładnie wypłukać na sicie, przełożyć do dużej miski, zalać wodą, tak, aby woda sięgała 1cm ponad kaszę. Przykryć ściereczką i odstawić na 48h. Kilka razy dziennie mieszać kaszę drewnianą łyżką. 

Następnie zmiksować kaszę na gładką masę razem z wodą, w której się moczyła (najlepiej odlać trochę wody, na wypadek, gdyby ciasto było za rzadkie - łatwo potem będzie ją dodać, gdyby ciasto było zbyt gęste, każda kasza inaczej chłonie wodę, więc lepiej zachować ostrożność). Dodać sól. Wsypać ziarna / pestki / orzechy czy inne ulubione dodatki. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać trochę dowolnej mąki bezglutenowej - amarantusowej, jaglanej itp. 

Metalową keksówkę natłuścić i wysypać mąką bezglutenową. Przełożyć zmiksowaną kaszę z dodatkami. Zostawić chleb do wyrośnięcia na 8-12h. Najwygodniej zostawić na noc w piekarniku. Ciasto powinno delikatnie podrosnąć. Nastawić piekarnik na 180st i piec chleb ok. 1,5h. Wystudzić na metalowej kratce. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.kuchniawformie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz