sobota, 5 października 2019

PIZZA WEGETARIAŃSKA

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 30dag mąki pszennej
  • 10 dag drożdży 
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • szklanka mleka
Dodatkowo:
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • średnia cebula
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 mozarelle
  • słoik małży marynowanych w zalewie (350g z zalewą)
  • tarty żółty ser
  • ulubione zioła do posypania
  • świeża bazylia
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier i olej, wlać mleko z drożdżami i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieść ponownie, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Podpiec każdy z placków w piekarniku (lekko). Placki posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć na każdym po ćwierć cebuli i papryki (pokrojone w plasterki), mozarellę pokrojoną w plastry, małże, posypać ulubionymi ziołami. Zapiekać w piekarniku, pod koniec posypać tartym żółtym serem. Podawać udekorowane świeżą bazylią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz