niedziela, 22 września 2019

CURRY Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Składniki (na 5-6 porcji):

  • 1kg żółtej fasolki szparagowej
  • kilka ząbków czosnku
  • 3cm korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1,5 łyżeczki ziaren musztardowca (gorczycy)
  • puszka mleka kokosowego
  • 2-3 pomidory
  • pęczek natki
  • sól, pieprz, olej
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić kumin i musztarowiec oraz zmiażdżony czosnek. Gdy ziarna zaczną strzelać, wrzucić fasolkę, wymieszać i dusić ok. 2min. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na mniejszej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, kiedy się zrumieni,  dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, chwilę dusić. Do patelni z fasolką wlać mleko kokosowe, a następnie dodać pomidory z cebulą. Doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę dusić. Podawać z kaszą bulgur, posypane natką pietruszki.

Oryginalny przepis pochodzi z "Kobiety i Życia" (wrzesień 2018).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz