niedziela, 22 września 2019

CIELĘCINA DUSZONA W SOSIE SEROWYM

Składniki:

  • ok.70-80dag cielęciny (zad cielęcy)
  • szklanka bulionu (może być z kostki)
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki śmietany
  • 20 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • mąka do obtoczenia
Cielęcinę pokroić na kotlety, rozbić je tłuczkiem, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju lub maśle na rumiano. Podlać bulionem, dusić do miękkości (ok.30-40min). Pod koniec duszenia dolać białe wino. Następnie cielęcinę przełożyć do innego naczynia, a w bulionie rozpuścić starty żółty ser, doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Włożyć do sosu mięso  i jeszcze chwilę dusić. Podawać z kartoflami lub kopytkami.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.dziennikwschodni.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz