czwartek, 14 lutego 2019

ZAPIEKANE KLOPSIKI Z MIĘSA I TWAROGU

Skadniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (w tym 0,5 kg cielęciny)
  • 0,5 kg twarogu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kozieradki
  • łyżeczka łagodnej papryki w proszku
  • ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
Sos pomidorowy:
  • 0,5 kg pomidorów (świeżych lub mrożonych)
  • przyprawa typu "warzywko"
  • łyżka czosnku niedźwiedziego
  • po łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej
  • przyprawa typu "maggi"
Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Przestudzić, wymieszać z mięsem mielonym i rozdrobnionym twarogiem. Dodać pozostałe składniki, wyrobić na jednolitą masę. Blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, formować klopsiki i układać jeden obok drugiego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200st ok. 15min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz