czwartek, 14 lutego 2019

RAFAELLO (3x bez) czyli kokosowy "serniczek" na zimno

Składniki:

  • 2 puszki gęstego mleka kokosowego po 400ml
  • 3 łyżki żelatyny
  • 10 łyżek ksylitolu
  • wiórki kokosowe
Spód:
  • 150g daktyli
  • 150g orzechów nerkowca
  • 50g migdałów
  • 50g płatków kukurydzianych bez cukru
  • łyżka oleju (w oryginale kokosowego, u mnie rzepakowy)
Zmiksować składniki na spód zmiksować, następnie wylepić masą spód blaszki, wyrównać i wstawić do lodówki.
Mleko kokosowe wymieszać w garnku z ksylitolem, następnie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wystudzić do temperatury pokojowej, dodać sporą garść wiórków kokosowych i wylać na wyjęty z lodówki spód. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć wiórkami kokosowymi.

Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie" marzec 2019

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz