czwartek, 1 lutego 2018

ZUPA KREM Z SELERA Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki:

  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 duże selery
  • kilka ziemniaków
  • 10-15 dag sera pleśniowego
  • kilka łyżeczek przyprawy typu "jarzynka" lub 2 kostki rosołowe
  • śmietana
  • zielenina do dekoracji
Cebulę i czosnek posiekać, przepuścić przez praskę, podsmażyć na oleju. Seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą i czosnkiem, zalać wodą (lub bulionem z kostki), gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy, gotować na małym ogniu, póki się nie rozpuści. Doprawić śmietaną. Udekorować zieleniną. Można podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz