czwartek, 22 lutego 2018

PĄCZKI

Składniki na rozczyn:

  • 10 dag drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta soli
Ponadto:
  • pół szklanki cukru (100g)
  • 10 żółtek
  • 1 kg mąki
  • 100ml mleka
  • 120g roztopionego masła
  • kieliszek spirytusu
  • ok. 1kg smalcu gęsiego do smażenia
Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i szczypty soli przygotować rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.

Z drożdży, lekko podgrzanego mleka, cukru, mąki i soli przygotować rozczyn i zostawić do wyrośnięcia.
W misce ubić mikserem 10 żółtek i pół szklanki cukru, następnie dodać do tego rozczyn i pozostałe składniki, poza spirytusem. Dobrze wyrobić i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie, dodając spirytus. Rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać nieduże pączki wykrawaczem do pierogów lub szklanką. Smażyć w głębokim tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz