poniedziałek, 11 grudnia 2017

ZIEMNIACZANE RACUCHY DROŻDŻOWE

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • sól, pieprz
  • 4 dag drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • 20 dag serka kremowego
  • ostra papryka w proszku
  • natka pietruszki
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, wymieszać z cukrem i łyżeczką mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkami i mąką, a na końcu z rozczynem. Przyprawić, pozostawić do wyrośnięcia. Na patelni smażyć małe placuszki. Podawać z serkiem. Ozdobić listkami natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz