piątek, 22 grudnia 2017

PIERNICZKI IRENY B

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • 200-250g masła
  • 3 łyżki śmietany
Lukier z białkiem;
  • jedno surowe białko (ubić)
  • 200g cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  • ewentualnie barwniki spożywcze
Lukier z sokiem z cytryny (przepis babci Reni):
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 1-1,5 łyżki wrzątku
Połączyć wszystkie składniki (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego) tak, by powstało ciasto. Miodu nie trzeba podgrzewać, chyba, że jest skrystalizowany. Ciasto ma plastyczną konsystencję, łatwo się rozwałkowuje i nie przykleja się do wałka. Ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać pierniczki, układać na blasze, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190st. ok. 8-10 min. Im cieńsze pierniki, tym krócej pieczemy.
Dekorować dopiero po wystudzeniu pierniczków. Lukier na bazie białka jest bardziej plastyczny i lepiej się nadaje do wykonywania misternych wzorów. 

Przepis pochodzi ze strony  http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/12/pierniki.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz