niedziela, 1 października 2017

PIECZEŃ RZYMSKA

Składniki:

  • 1,2 kg mielonego mięsa z udźca indyka
  • cebula
  • 2 kolorowe papryki
  • mały słoiczek czarnych oliwek
  • 20 dag fety
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 jajka
  • pół pęczka natki
  • kilka ząbków czosnku
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • łyżka ziół prowansalskich
  • olej, sól, pieprz
  • szczytka gałki muszkatołowej
Cebulę i paprykę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. podsmażyć warzywa, przestudzić. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać  posiekaną natkę, koncentrat pomidorowy, zioła, bułkę tartą oraz jajka. Następnie dodać przestudzone warzywa, pokrojone oliwki i fetę. Masę doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć masę mięsną, wyrównać, posmarować olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st, piec ok. półtorej godziny.
Oryginalny przepis pochodzi z "Magazynu kulinarnego" (dodatek do "Poradnika domowego" nr 11/2016)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz