środa, 20 września 2017

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PAPRYKARZEM

Składniki na placki:

  • 1-1,5kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej
Na paprykarz:
  • 50-60dag filetu z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • pół kg pomidorów przecierowych
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżeczka mąki
  • olej,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę mięso, chwilę podsmażyć, przyprawić, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić ok. 5 min pod przykryciem. Dodać pokrojoną paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dołożyć na patelnię do pozostałych składników. Dusić ok.20 min, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Na koniec wlać śmietanę rozrobioną z mąką, zagotować mieszając i ponownie doprawić do smaku.
Ziemniaki oraz cebulę obrać, zetrzeć na drobnej tarce, lekko odcisnąć. Dodać jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wkładać porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z paprykarzem. \
Oryginalny przepis pochodzi z "Magazynu kulinarnego"  Poradnika Domowego pt. "Kuchnia włoska" (dodatek do numeru 11/2016)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz