środa, 20 września 2017

KRUCHE CIASTECZKA Z MALINAMI

Składniki (na podwójną porcję - 32 ciastka):

  • 450g mąki pszennej (można część - 50g zastąpić pełnoziarnistą orkiszową)
  • 220g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 180g cukru pudru
  • świeże maliny (lub dżem malinowy)
Mąkę z proszkiem oraz cukier wsypać do miski, wymieszać. Dodać miękkie masło, jajka i mleko. Wyrobić. Podzielić masę na 32 części. Z każdej uformować kulkę, spłaszczyć, na środku zrobić palcami małe zagłębienie, włożyć do niego kilka malin. Nagrzać piekarnik do temperatury 200st, wstawić blachę z ciastkami, piec 10 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st i piec jeszcze 5 min, aż ciastka będą lekko rumiane. 
Oryginalny przepis pochodzi z książki  "Smaczny pomysł. Gotowanie z dziećmi" Linda Collister

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz