sobota, 26 marca 2016

MAZUREK KOKOSOWY

Składniki:

Kruchy spód:
  • 300g mąki tortowej (ewentualnie 50g mąki pszennej zastąpić jaglaną)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka zimnej wody
Masa kokosowa:
  • 200g wiórków kokosowych
  • 400ml śmietany 18%
  • 3-4 lyzki cukru
  • ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
  • 2 tabliczki białej czekolady (200g)
  • łyżka mleka
  • pół łyżki masła
Składniki ziasta kruchego zagnieść, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1h. Schłodzonym ciastem wylepić formę do pieczenia (31cm x 25cm), zrobić na brzegach wyższy rant. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika na 20-30min.
Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier i wiórki kokosowe, całość podgrzać na małym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. Mazurek ozdobić suszonymi morelami i żurawiną (ich kwaskowatość wspaniale przełamuje słodycz masy kokosowej i polewy).
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mazurek-kokosowy-4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz