niedziela, 27 marca 2016

BABKA KOKOSOWO-KAKAOWA

Składniki:

ciasto kokosowe:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 200g cukru
  • ewentualnie pół łyżeczki aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego
ciasto czekoladowe:
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 4 żółtka
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g kakao
  • 4-5 łyżek mleka (ok. 50 ml)
Na polewę:
  • wiórki kokosowe
  • 50g białej czekolady lub lukier z cukru pudru i cytryny
Przygotować ciasto kokosowe - białka ubić na sztywną pianę, miksując, dodawać stopniowo cukier, następnie aromat i wiórki kokosowe. Ciasto wyłożyć do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 
Przygotować ciemne ciasto. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej miksować, dodając po kolei żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa razy, na przemian z mlekiem, do ucieranej masy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy, na ciasto kokosowe. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika, piec ok. 1h (do tzw. "suchego patyczka"). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 min w formie, potem ostrożnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
Babkę polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą lub lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi ze strony: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-babki/343-przepis-na-babka-kokosowo-kakaowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz