- ok. 8 ziemniaków
- duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- 6-8 soczystych, mięsistych pomidorów
- cukinia
- 2 papryki, żółta i zielona
- 250g ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżeczki curry
- kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- sól, pieprz, oliwa
- ewentualnie 100g tartego żółtego sera
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posolić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190st. Piec, aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać pokrojone pomidory i przyprawy. Następnie do sosy dodać pokrojoną paprykę, poddusić i pod koniec dodać cukinię. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać lekko podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. W naczyniu żaroodpornym wymieszać ziemniaki z ugotowaną ciecierzycą i sosem. Ewentualnie posypać tartym żółtym serem. Wstawić do piekarnika na 10-15 min.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://ammniam.pl/aromatyczna-zapiekanka-warzywna/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz