sobota, 25 kwietnia 2015

TORT KAJMAKOWO-GRUSZKOWY



Składniki:

Biszkopt:

  • 5-6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem do przełożenia:
  • 500g serka mascarpone
  • 200ml śmietany 36%
  • 400g masy kajmakowej
  • 2 dojrzałe



  • Krem na wierzch i na boki:
  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Potrzebne też będą 2 grapefruity do nasączenia blatów biszkoptu.

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać pojedynczo żółtka. Wsypać po trochu przesiane przez sitko mąki, mieszając mikserem na małych obrotach. Ważne - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz