środa, 8 kwietnia 2015

BABKA PIASKOWA Z "ŁATKĄ"

Składniki:

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao na "łatkę"
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozpuszczone masło zmiksować z cukrem (utrzeć na białą, puszystą masę). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy razem z ubitymi białkami, delikatnie wymieszać mikserem. 1/3 ciasta odłożyć i wymieszać z kakao. Do formy ciasto wykładać na przemian - warstwa ciała, warstwa z kakao. Ewentualnie widelcem zrobić zygzaki w cieście. Piec w temperaturze 160st ok. 60 min. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest całkowicie sucha.
Przepis oryginalny pochodzi ze strony www.mojewypieki.com/post/babka-piaskowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz