środa, 11 marca 2015

OŚMIORNICA Z RYŻEM I WARZYWAMI

Składniki:
  • mrożona ośmiornica (trochę ponad 1kg)
  • 300g ryżu
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka liści laurowych
  • papryczka peperoncini
  • oliwa, sól, pieprz
Mrożoną ośmiornicę włożyć do garnka, dodać 2 pokrojone cebule i liście laurowe, zalać szklanką wody i gotować do miękkości cebuli. W innym naczyniu zeszklić na oliwie ostatnią cebulę i rozgnieciony czosnek, dodać pomidory z puszki i papryczkę peperoncini, poddusić, po chwili dodać ryż. Wlać wywar od gotowania osmiornicy. Ośmiornicę wyjąć, pokroić na kawałki, dodać do ryżu, kiedy ten będzie już gotowy, chwilę razem pogotować, przyprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz