czwartek, 14 sierpnia 2014

BAKŁAŻANY W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

  • 1kg pomidorów
  • 2 duże bakłażany
  • 3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 20 oliwek wędzonych lub pieczonych (można zastąpić zwykłymi  czarnymi i 1 łyżką wędzonej papryki słodkiej)
  • 3 gałązku rozmarynu
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oliwie. Przełożyć do garnka, dodać sparzone i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dodać poszatkowany rozmaryn i oliwki, posolić, pzyprawić papryką i pieprzem. Gotować sos ok. 40 min. Bakłażany pokroić w dużą kostkę, lekko posolić, skropić olejem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min. Do gotującego się sosu dodać bakłażany, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 min. Podawać z ryżem.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.olgasmile.com/baklazan-z-pomidorami.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz