piątek, 3 maja 2024

TWAROGOWE BUŁECZKI NADZIEWANE SEREM

 


Składniki (na 16 bułeczek):

  • 250g twarogu
  • 30g oliwy
  • ok. 100ml wody
  • 500g mąki
  • torebka (15g) proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 150g sera górskiego (dałam cheddar)
  • kilka ząbków czosnku
  • 50g masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Włożyć do dużej miski twaróg, wlać oliwę i wodę, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni z włączonym termoobiegiem.

Zetrzeć ser górki, wycisnąć przez praskę czosnek i wymieszać. Podzielić ciasto na 16 jednakowych kawałków. Z każdego uformować kulkę, wycisnąć w kulce dołek i włożyć łyżeczkę nadzienia serowego. Brzegi kulki dookoła ścisnąć razem tak, aby ser w całości znalazł się wewnątrz (uformować z kulek małe bułeczki i ściśniętą stroną do dołu ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Piec bułeczki 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

W tym czasie roztopić masło i wymieszać z natką pietruszki. Wyjąć na chwilę bułeczki z piekarnika, posmarować pędzlem połową masła z pietruszką i piec jeszcze 5 minut. Pozostałym masłem posmarować bułeczki tuż po wyjęciu i podawać jeszcze ciepłe. 

Przepis pochodzi z gazety "Pieczenie jest proste. Delikatesy z piekarnika" nr 1/2024

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz