czwartek, 28 lipca 2022

BABECZKI JOGURTOWE Z CZERWONĄ PORZECZKĄ


 Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100g gęstego jogurtu naturalnego
  • szklanka czerwonych porzeczek
  • ewentualnie cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Następnie dodać sól, powoli wlać olej i jeszcze chwilę ubijać. Utartą masę krótko mieszać łyżką z jogurtem i mąką. Dodać porzeczki i wymieszać bardzo delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców. Napełnić ciastem foremki do muffinek do 2/3 wysokości. Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym go 180 stopni. Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem.

Oryginalny przepis autorstwa Marioli Chrzanowskiej z Myślenic ("Kobieta i Życie", lipiec 2021)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz