sobota, 26 czerwca 2021

MUFFINKI CYTRYNOWE

 Składniki (na ok. 12 muffinków):

  • 125g jogurtu naturalnego
  • 75g roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • pół opakowania cukru ze skórką cytrynową
  • 150 mąki pszennej (zastąpiłam 30g owsianą)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125g drobnego cukru do wypieków (u mnie 50g ksylitolu + erytrol)
Wymieszać jogurt z roztopionym i przestudzonym masłem. Dodać jajka, cukier ze skórką cytrynową, mąkę z sodą, solą i cukrem. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Napełnić ciastem foremki do muffinków, do 3/4 ich wysokości. Piec w 170 stopniach przez ok. 25-30 min. Można do środka włożyć jakieś owoce, np, truskawki czy wiśnie. 

Oryginalny przepis pochodzi z opakowania cukru ze skórką cytrynową firmy Delecta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz