wtorek, 15 stycznia 2019

Karnawałowe słodkości / wariacja na temat pączków wiedeńskich

Składniki:

  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • smalec gęsi do smażenia (ok. 0,75 kg)
  • cukier puder do posypania
Szklankę wody zagotować ze szczyptą soli i masłem. Zestawić z ognia, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Postawić na małym ogniu i mieszając, podgrzewać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ciasto przestudzić. Wbić do niego po jednym jajku i dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do szprycki. Na małe kawałki pergaminu wycisnąć karbowane krążki. Obracać pergamin, włożyć do rozgrzanego tłuszczu po kilka krążków i smażyć na złoty kolor. Wyjąć z rondla łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z kalendarza ściennego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz