czwartek, 2 listopada 2017

SROGONOW Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

Składniki:
  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 2 średnie ogórki korniszony, pokrojone w paski
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 20g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200ml bulionu mięsnego
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, natka do dekoracji
Mięso pokroić najpierw na plasterki o grubości 1cm, a potem w centymetrowe paski. Smażyć partiami na dużym ogniu przez ok. 2 min, przełożyć mięso na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. 

Na patelni rozgrzać masło, poddusić cebulę i grzyby, posypać mąką, zalać bulionem, zagotować, a następne dodać kwaśną śmietanę. Dusić, ciągle mieszając do chwili, aż sos lekko zgęstnieje. 

Dodać mięso, musztardę i ogórki, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Danie wyłożyć na talerz, posypać natką pietruszki. Idealnie smakuje z podsmażonymi ziemniakami.

Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia rosyjska. Tradycje, smaki, potrawy" (tom 14/K)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz