sobota, 18 lutego 2017

BLOK CZEKOLADOWY

Składniki:

  • 500g mleka w proszku
  • 250-300g herbatników
  • 200g masła
  • 150g orzechów włoskich
  • 50g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • 1 cukier waniliowy
W dużym garnku zagotować wodę z cukrem. Dodać masło. Wsypać kakao i cukier waniliowy, dokładnie mieszając podczas gotowania. Zdjąć z ognia i, ciągle mieszając, dodawać stopniowo mleko w proszku. Wsypać posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Podłużną formę wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć część masy i ułożyć na niej pierwszą warstwę herbatników. Powtórzyć to tyle razy, na ile starczy masy i herbatników (na wierzchu powinna być masa). Przykryć folią spożywczą i docisnąć (aby nie było pustych miejsc w środku). Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Dobre rady" marzec 2017r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz