sobota, 13 grudnia 2014

PIERNICZKI BEZMLECZNE

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (dałam trochę więcej)
  • łyżeczka sody oszyszczonej
  • 2 jajka
  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao (można bez)
Miód rozpuścić w rondelku z odrobiną wody. Dodać przyprawę do piernika i mieszając cały czas na małym ogniu  (ok, 2 minuty) lekko zrumienić.Rondelek odstawić do wystudzenia. Jajka z cukrem i szczyptą soli utrzeć mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiać przez sito do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej dodać ostudzony miód z przyprawami, kakao i miskę z sodą. Jak ciasto zrobi się dość gęste, wyłożyć je na stolnicę i podsypując mąką wyrabiać jeszcze chwilę rękami. Rozwałkowywujemy i wycinamy pierniczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok. 10 min.
Aby zrobić pierniczki z szybką, należy do wykrojonej w pierniczku dziurki włożyć landrynkę (lub 2, jeśli dziurka jest duża). Landrynki można ewentualnie pokruszyć przy pomocy tłuczka do mięsa.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://malygosc.pl/doc/1417508.Slodkie-budowanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz