poniedziałek, 1 września 2014

KABACZEK FASZEROWANY

Składniki:

  • 1 spory kabaczek
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 45 dag mięsa mielonego
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 pomidory
  • kilka fasolek szparagowych (opcjonalnie)
  • łyżka kaszy jaglanej (opcjonalnie)
  • czubryca czerwona
  • sól, pieprz
  • tarty żółty ser
Kabaczek umyć, przekroić na pół, wydrążyć. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, utartą na drobnych oczkach marchewkę oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, a także kaszę jaglaną i drobno pokrojoną fasolkę. Poddusić chwilę, poki mięso nie straci różowego koloru i nie wyparuje woda z pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem i czubrycą. Nałożyć farsz do wydrążonych kabaczków, piec ok. 1h w temp. 180st. Pod koniec posypać tartym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz