środa, 24 lipca 2013

CHLEB PSZENNY Z CIECIERZYCĄ


  • 340g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
  • 120g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 230g mąki pszennej typ 550
  • 10g drożdży (lub 1,5 łyżeczki suszonych)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli
  • 200 ml letniej wody
  • ewentualnie ulubione przyprawy (ja dałam suszone pomidory z czosnkiem)
Do miski wsypać mąkę, wlać wodę z rozmieszanymi drożdżami, dodać zmiksowaną ciecierzycę i resztę składników. Zagnieść sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrobić jeszcze raz i przełożyć do formy (długa keksówka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Ponowie odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 230 st, wstawić keksówkę, po 15 min zmniejszyć temperaturę do 210 st i piec jeszcze 25 min. Upieczony chleb studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz