niedziela, 12 stycznia 2025

FAFERNUCHY


 Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
  • 1 kg marchwi startej na małych oczkach ( u mnie dynia pół na pół z marchewką)
  • pół szklanki cukru (110g), ewentualnie 1/4 szklanki cukru i 2 łyżki miodu (u mnie cukier pół na pół z erytrytolem)
  • opakowanie proszku do pieczenia (30g)
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie oliwa)
  • szczypta soli
Startą marchew wymieszać z cukrem i szczyptą soli i podgrzać, aby cukier się rozpuścił, a marchew puściła sok. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę i resztę składników. Nie dodawać żadnych płynów, bo marchew puści sok. Zagnieść ciasto, powinno być konsystencji jak na kopytka. Uformować wałki i odcinać kawałki tak jak na kopytka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 30 min.

Oryginalny przepis znaleziony gdzieś na Facebooku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz