Składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 1 kg marchwi startej na małych oczkach ( u mnie dynia pół na pół z marchewką)
- pół szklanki cukru (110g), ewentualnie 1/4 szklanki cukru i 2 łyżki miodu (u mnie cukier pół na pół z erytrytolem)
- opakowanie proszku do pieczenia (30g)
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie oliwa)
- szczypta soli
Startą marchew wymieszać z cukrem i szczyptą soli i podgrzać, aby cukier się rozpuścił, a marchew puściła sok. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę i resztę składników. Nie dodawać żadnych płynów, bo marchew puści sok. Zagnieść ciasto, powinno być konsystencji jak na kopytka. Uformować wałki i odcinać kawałki tak jak na kopytka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 30 min.
Oryginalny przepis znaleziony gdzieś na Facebooku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz