środa, 15 stycznia 2025

CIASTO PIERNIKOWE Z ŻURAWINĄ W RUMIE


 Składniki:

  • 140g masła
  • 150g cukru (u mnie połowa - erytrytol)
  • 2 duże jajka
  • 150g miodu (płynnego)
  • 150ml kefiru
  • 260g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 100g suszonej żurawiny
  • 5 łyżek rumu
Polewa:
  • 100g białej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki wyjąć na blat kuchenny 2 godziny wcześniej. Żurawinę zalać 5 łyżkami rumu. W misie miksera umieścić masło i cukier, następnie utrzeć je do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Miksując, dodawać po kolei jajka (drugie wbić, gdy pierwsze połączy się z masą). Dołożyć miód, zmiksować. 

Bezpośrednio do utartej masy maślanej przesiać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę. Następnie wlać kefir. Wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać żurawinę i lekko wymieszać (dałam też garść jagód goji).

Formę wysmarować masłem i prószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec ok. 45 min w temperaturze 170 stopni. Czekoladę stopić, wymieszać z olejem kokosowym, polać wystudzone ciasto.

Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie" (grudzień 2023).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz