Składniki:
- 140g masła
- 150g cukru (u mnie połowa - erytrytol)
- 2 duże jajka
- 150g miodu (płynnego)
- 150ml kefiru
- 260g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 100g suszonej żurawiny
- 5 łyżek rumu
Polewa:
- 100g białej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki wyjąć na blat kuchenny 2 godziny wcześniej. Żurawinę zalać 5 łyżkami rumu. W misie miksera umieścić masło i cukier, następnie utrzeć je do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Miksując, dodawać po kolei jajka (drugie wbić, gdy pierwsze połączy się z masą). Dołożyć miód, zmiksować.
Bezpośrednio do utartej masy maślanej przesiać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę. Następnie wlać kefir. Wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać żurawinę i lekko wymieszać (dałam też garść jagód goji).
Formę wysmarować masłem i prószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec ok. 45 min w temperaturze 170 stopni. Czekoladę stopić, wymieszać z olejem kokosowym, polać wystudzone ciasto.
Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie" (grudzień 2023).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz