Składniki (na 2 długie keksówki):
Zaczyn:
- pół kostki drożdży (50g)
- łyżka cukru
- łyżka mąki
- kilka łyżek letniego mleka
Składniki na ciasto:
- odrobina soli
- 5 szklanek mąki pszennej
- cukier waniliowy
- pół szklanki cukru
- 3 jajka (w oryginalnym przepisie 1 jajko i 2 żółtka)
- szklanka letniego mleka
- 200g roztopionego masła
- zaczyn
Nadzienie:
- 50-60dag twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- opakowanie budyniu śmietankowego
- pół szklanki cukru (lub erytrytolu)
- olejek pomarańczowy
- łyżka stopionego masła (niekoniecznie)
Z drożdży, mleka, cukru i mąki przygotować zaczyn, odstawić na 15 minut. Następnie do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki wraz z zaczynem, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Przygotować nadzienie - w drugiej misce rozgnieść twaróg widelcem, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki.
Wyrośnięte ciasto krótki wyrobić, aby się odpowietrzyło. Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na nim połowę nadzienia. Zwinąć w rulon jak roladę, przekroić na pół wzdłuż, nie docinając jednak do końca z jednej strony. Zaplatać podobnie jak chałkę (tyle, że z dwóch pasm). Przełożyć delikatnie do keksówki. Piec ok. 40 minut w 150 stopniach.
Udekorować lukrem.
Przepis pochodzi z grupy na FB Sielskie życie na wsi - spokojne i wesołe (autorka Renata Urbaszewska)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz