Składniki (na 16 bułeczek):
- 250g twarogu
- 30g oliwy
- ok. 100ml wody
- 500g mąki
- torebka (15g) proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 150g sera górskiego (dałam cheddar)
- kilka ząbków czosnku
- 50g masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Włożyć do dużej miski twaróg, wlać oliwę i wodę, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni z włączonym termoobiegiem.
Zetrzeć ser górki, wycisnąć przez praskę czosnek i wymieszać. Podzielić ciasto na 16 jednakowych kawałków. Z każdego uformować kulkę, wycisnąć w kulce dołek i włożyć łyżeczkę nadzienia serowego. Brzegi kulki dookoła ścisnąć razem tak, aby ser w całości znalazł się wewnątrz (uformować z kulek małe bułeczki i ściśniętą stroną do dołu ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Piec bułeczki 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
W tym czasie roztopić masło i wymieszać z natką pietruszki. Wyjąć na chwilę bułeczki z piekarnika, posmarować pędzlem połową masła z pietruszką i piec jeszcze 5 minut. Pozostałym masłem posmarować bułeczki tuż po wyjęciu i podawać jeszcze ciepłe.
Przepis pochodzi z gazety "Pieczenie jest proste. Delikatesy z piekarnika" nr 1/2024
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz