Składniki na spód:
- 100g mąki pszennej
- 60g masła w temperaturze pokojowej
- 60g cukru pudru
- 15g kakao
- szczypta soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
Masa twarogowa:
- 1kg twarogu
- 150g cukru
- 60g miękkiego masła
- 5 dużych jajek
- duże dojrzałe mango lub pulpa mango z puszki (470g)
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
Krem śmietankowy:
- 250g mascarpone
- 100ml śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 dojrzałe mango
- płaska łyżeczka cukru
- 5 łyżek wody
- szczypta budyniu śmietankowego lub skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki na kruchy spód (oprócz wody) wyrobić w malakserze lub ręcznie do momentu, kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha, dolać zimnej wody i wyrobić.
Kruszonkę wysypać do tortownicy / blachy. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w 180 stopniach ok. 15 min (pominęłam ten punkt).
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je minimum 2h wcześniej z lodówki. Do miski włożyć twaróg, masło, cukier oraz opcjonalnie łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Miksować na średnich obrotach miksera jedynie do połączenia się składników. Dodawać stopniowo po jednym jajku (miksując przez kilka sekund po dodaniu każdego). Dodać skrobię / budyń, miksować przez kilkanaście sekund. Dodać zblendowane mango / pulpę z puszki, miksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Na dno piekarnika można włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby wytworzyć parę wodną - to zapewnia wilgotność w trakcie pieczenia, sernik wychodzi równy, bez pęknięć. A jeszcze lepiej - upiec w kąpieli wodnej, czyli wstawić blachę z sernikiem do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą.
Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję. Metodę tę stosujemy tylko do serników z dodatkiem całych jajek, bez ubijania białek osobno.
Piec 40 minut w temperaturze 165 stopni, a potem 40 minut w temperaturze 140 stopni. Ustawić na cały czas pieczenia grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.
Po tym czasie wystudzić sernik w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 min., później lekko uchylić drzwiczki albo zostawić sernik w środku aż do całkowitego wystudzenia.
Krem śmietankowy - w misce zmiksować schłodzone mascarpone (250g) ze śmietanką (100ml) oraz cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) do powstania sztywnego kremu.
Do małego garnka wrzucić pokrojone w kostkę mango, dodać płaską łyżeczkę cukru i wodę, ok. 5-6 łyżek. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Wsypać szczyptę budyniu lub skrobię, aby zagęścić mango i stworzyć coś w rodzaju frużeliny. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy sernik całkowicie wystygnie, udekorować wierzch kremem i mango. Można też posypać pestkami granatu.
Przepis pochodzi ze strony: https://poprostupycha.com.pl/przepis/sernik-z-mango/
Przepis na spód: https://mojewypieki.com/przepis/sernik-z-mango
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz