Składniki na 16 bułeczek:
Na rozczyn:
- 25g świeżych drożdży
- 300g mąki pszennej (typ 500)
- 400ml lekko ciepłego mleka
- 2og cukru
Na ciasto właściwe:
- 350g mąki pszennej (zastąpiłam 150g mąką pełnoziarnistą orkiszową)
- 50 miękkiego masła
- 10g soli
- mąka do podsypania
Do lekko ciepłego mleka dodać rozdrobnione drożdże i sól. Dobrze rozpuścić. Przesiać 300g mąki i wymieszać na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, masło, sól i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do misy i przykryć ściereczką. Tak pozostawić ok. 15 min w ciepłym miejscu, żeby odpoczęło. Wyłożyć ciasto na blat i uformować dwa równe wałki. Każdy podzielić na 8 równych części.
Z 16 kawałków uformować bułeczki. Każdą obtoczyć w mące i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach ok. 3cm.
Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkową półkę i piec ok. 17-20 minut na złoty kolor. Bez termoobiegu z włączoną górą i dołem.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz