Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg białej cebuli (1kg przed obraniem + dwie sztuki)
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 5 łyżek masła
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- ok. łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- 250ml śmietanki kremówki (w oryginale 500ml)
- szczypiorek
- grzanki do podania
Cebule obrać, pokroić. Wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Dodać posiekany czosnek i łyżeczkę cukru. Przykryć i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 20 minutach zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień do średniego. Cebulę smażyć na lekko brązowy kolor jeszcze 20-30 min. Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze minutę. Dolać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze 25 minut. Doprawić solą, pieprzem i kremówką. Gotować kilka minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie" nr 11 (170) listopad 2022.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz