Składniki:
- 2 duże jajka
- 100g masła
- 150g cukru (zastąpiłam 50g ksylitolem)
- torebka cukru waniliowego
- 150g jogurtu naturalnego
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże kwaśne jabłka
- 50g płatków owsianych
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Masło roztopić w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone, przestudzone masło i jogurt. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wraz z płatkami owsianymi, wymieszać (niezbyt długo, żeby muffinki nie wyszły zbyt twarde i gumowate). Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20-25min.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://brunetkawkuchni.com/2015/03/20/muffiny-jogurtowe-z-jablkami-i-platkami-owsianymi/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz