Składniki:
- 500g mąki pszennej tortowej
- 24g świeżych drożdży lub 12g drożdży suchych
- 80-100g drobnego cukru do wypieków
- 250ml mleka
- 3 żółtka (z dużych jajek)
- 1 jajko małe
- 50g masła, roztopionego i przestudzonego
- pół laski wanilii lub 8g cukru z wanilią
- sok z 1 cytryny + otarta skórka
- duża szczypta soli
Ponadto:
- konfitura lub np. wiśnie mrożone
- lukier (sok z połówki cytryny + cukier puder)
- ewentualnie skórka pomarańczowa do dekoracji
Ze świeżych drożdży, łyżki cukru, 1/4 szklanki letniego mleka oraz 3 łyżek mąki pszennej przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia na 150-20min. Przesiać resztę mąki, dodać do wyrośniętego rozczynu wraz z pozostałymi składnikami, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, zostawić w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (ok.1,5h). Po tym czasie krótko wyrobić.
Porcje ciasta nakładać do foremek na muffinki - wykleić foremkę ok. łyżką ciasta, nałożyć na środek wiśnie lub konfiturę, przykryć drugą łyżką ciasta, sklejając brzegi. Można też rozpłaszczyć pierwszą porcję ciasta w dłoni, nałożyć konfiturę, przykryć drugą łyżką ciasta, zlepić brzegi i uformować kulkę, a następnie przełożyć do foremki na muffinki. Pozostawić do podwojenia objętości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 185st ok. 13-15 min - do upieczenia i zbrązowienia. Udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-paczkowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz