- polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
- 200 g pieczarek lub/i grzybów leśnych
- łyżeczka musztardy (w oryginale dijon)
- łyżka mąki pszennej
- 400ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- kilka ząbków czosnku
Polędwiczkę opłukać, pokroić w plastry, każdy oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką w proszku z obu stron. Podsmażyć na maśle/oleju, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć czosnek oraz poddusić pokrojone grzyby. Dodać bulion i musztardę, po chwili włożyć podsmażone kawałki mięsa i dusić pod przykryciem 15-20min. Pod koniec odlać trochę wywaru z patelni do miseczki, rozprowadzić w nim mąkę, dokładnie wymieszać i wlać z powrotem na patelnię. Dusić jeszcze chwilę, póki sos nie zgęstnieje. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.
Przepis pochodzi ze strony: https://pysznosci.pl/przepisy/poledwiczki-wieprzowe-w-kremowym-sosie/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz