środa, 30 października 2019

CEBULARZ KAZIMIERSKI

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki krupczatki (dałam zwykłą pszenną)
  • 5 dag świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • jajko
  • 1 łyżka soku z cebuli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dag masła
Na farsz:
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Na dzień przed robieniem cebularzy cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć wrzątkiem, wymieszać z solą i olejem, wycisnąć w rękach, wymieszać, przełożyć do słoika, zamknąć, kiedy wystygnie, schować do lodówki.
Świeże drożdże wymieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki, cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło z resztą mleka. Przesianą mąkę posolić, dodać wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Dodać roztrzepane jajko, sok z cebuli, wyrabiać ciasto przez 30 min (wyrabiałam mikserem, hakiem do ciasta), tak by odstawało od ręki i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Podzielić ciasto na 12 części, rozwałkować na placki, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia (lub na papierze do pieczenia). Na każdym placku rozłożyć farsz z cebuli. Brzegi placków można posmarować jajkiem. Zostawić cebularze do wyrośnięcia na godzinę. Piec do uzyskania złotego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz