poniedziałek, 3 lutego 2025

PISTACJOWE CIASTECZKA CRANBERY NOEL

 Składniki:

  • 175g masła
  • 250g mąki pszennej (50g zastąpiłam jaglaną)
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 75g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 45g posiekanych pistacji
  • 45g suszonej żurawiny
Masło, cukier puder, sól, mleko i cukier waniliowy utrzeć w misie miksera. Następnie dodać mąkę i jeszcze chwilę ucierać do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wsypać żurawinę i pistacje, mieszać łyżką (lub dłońmi, jeśli tak wygodniej) do połączenia bakalii z ciastem. Następnie podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować wałeczek o średnicy ok. 4cm. Zawinąć w folię i umieścić w lodówce na ok. 2h. Po schłodzeniu wałeczek pokroić na ok. 5mm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni ok. 12 minut.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://walijskiepichcenie.blogspot.com/2017/12/pistacjowe-ciasteczka-cranberry-noel.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz