wtorek, 28 stycznia 2025

GOLONKA WIEPRZOWA

 


Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe, przedzielone na pół
  • 2 cebule
  • liście laurowe
Golonki włożyć do garnka z wodą, zagotować, pierwszą wodę odlać do zlewu. Potem gotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Rosołu nie wylewać, jest bogaty w kolagen.

Po wystudzeniu mięso nadziać czosnkiem - wszędzie wetknąć ząbki czosnku, posypać solą, pieprzem, obłożyć cebulą. Schować do lodówki. Następnego dnia upiec pod przykryciem z dużą ilością cebuli, podlewając płynem. Piec długo, czasem obracać. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, podkręcić temperaturę i dopiec na chrupko (trzeba podlewać wywarem co jakiś czas, żeby nie wysuszyć i okładać tą cebulą). 

Przepis Magdy Ch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz